logare  |  registrare

Tinereţe fără bătrâneţe

Tinereţe fără bătrâneţezoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru luni, 12 septembrie 2011
Tinereţe fără bătrâneţe
38.44 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 325
Descriere

Tinereţe fără bătrâneţe


             Tema acestui basm o formează mitul Marea Trecere. Ideea este că dobândirea vieţii eterne trebuie însoţită şi de o pregătire pentru a respecta reguli specifice acestei lumi, dominată de legea lui Dumnezeu. Fiul de împărat se naşte doar când tatăl său îi promite Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte. Crescut mare şi voinic, fiul de împărat pleacă să-şi împlinească destinul, pentru care s-a născut, fiindcă el este Făt-Frumos, adică o reprezentare antropomorfă a mitului Sfântul Soare. El dobândeşte calul cu aripi, armele tatălui şi pleacă însoţit până la marginea împăraţiei Ele învinge pe Ghionoaie şi pe Scorpie, reprezentări simbolice ale forţelor răului. A treia încercare era de a trece pădurea plină de fiare. El profită de momentul când fiarele se adunau, ca Ainele să le dea de mâncare. Zânele îl apără şi intră în palat. El va fi recunoscut de lighioanele pădurii şi se va bucura de viaţă tară bătrâneţe, fără boli şi necazuri. însoţindu-ie cu zâna cea mică, Făt-Frumos află că nu are voie să intre în Valea Plângerii. La o vânătoare, el calcă această regulă şi este cuprins de dor şi tristeţe. In zadar îi spun zânele că ai lui au murit demult, el stăruie să plece să-şi vadă părinţii. Făt-Frumos se întoarce, dar locurile şi oamenii erau complet schimbate. Nimeni nu mai ştia de Scorpie, de Ghionoaie şi toţi oamenii râdeau de el. începe să albească, să îmbătrânească repede. Ajuns în împărăţia tatălui său, constată că palatele erau dărâmate, oraşele se schimbaseră. Calul îl părăseşte, ca să aibă timp să se întoarcă în ţara zânelor. Feciorul de împărat cutreieră ruinele şi-şi găseşte, ascunsă într-un tron, aşteptându-1, moartea.


       Firul narativ este o succesiune de motive ca: motivul împăratului fără urmaşi, motivul tinereţe tară bătrâneţe şi viaţă fără de moarte, motivul învingerii obstacolelor puse de forţele răului, motivul lumii ideale a zânelor, motivul dorului, motivul fortuna labilis.

Basmul, în general, se caracterizează prin eroi fantastici sau reprezentări ale unui mit, în împrejurări fantastice sau sugerând un mit. El are sensul de a da o învăţătură esenţială şi cultivă virtuţile morale. Eroii, obiectele, animalele, întâmplările au un caracter simbolic şi impun o interpretare.

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Accesati Zakusi.net