logare  |  registrare

Alexandru Macedonski — Psalmi

Alexandru Macedonski — Psalmizoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru luni, 12 septembrie 2011
Alexandru Macedonski — Psalmi
35.54 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 325
Descriere

Alexandru MacedonskiPsalmi

 

Psalmii moderni ai lui Macedonski nu au versetele şi modelul clasic al psalmilor, ci sunt alcătuiţi, în general, din trei catrene cu versuri scurte, de câteva silabe, dar au sentimentul de evlavie, au credinţă, au o trăire creştină.

Oh! Doamne este un psalm pe tema împietririi lăuntrice, provocată de răcirea iubirii sale faţă de Dumnezeu: „Rămân ca marmura de rece. Şi a mea inimă a îngheţat". Această împietrire („In soarta mea m-am împietrit") îl determină să mediteze pe tema fortuna labilis ş să-şi exprime tristeţea: „Şi sunt un cântec neîncetat".

       Ţărână continuă meditaţia pe tema fortuna labilis, parafrazând un verset din Ecleziastul. „Nimicnicia nimicniciilor toate sunt nimicnicii."; „ Ţărână suntem toţi ţărână". Moartea este aceeaşi pentru păgâni şi filosofi, poeţi şi despoţi.

         Iertare are ca temă smerenia celui care recunoaşte: „M-am îndoit de-a ta putere/ Am râs de sfintele mistere", dar care, deşi a decăzut: „Sunt ticălosul peste care/ Dacă se lasă o-ntristare/De toţi se crede prigonit", nu a fost părăsit de Dumnezeu: „Dar, Doamne, nu m-aipărăsit..."

     Duşmanii 'este o parafrază a proverbului, potrivit căruia, pe cine nu-1 laşi să moară, nu te lasă să trăieşti.

Zburam compară viaţa de înger când era copil: „Zburam pe aripi strălucite" şi Kenoza, pe care i-o aduce păcatul: „E azi mocirla noroioasă / Cu-adâncim-ntunecoasă".

Păreri:
  • 4 din 5 stele! Autor: Vizitatorul | 29.12.2012
    doream ceva mai scurt si intens dar si asta e ceva bun !continuati !!!!!!!!!!;))
Scrie părerea
Accesati Zakusi.net